Bonaire gaat vandaag plat.

Ambtenarenvakbond USIBO heeft een algemene staking uitgeroepen nadat Den Haag doof blijft in een pensioenconflict. Toeristen die van of naar Bonaire vliegen kunnen mogelijk ook de dupe worden van de breed gedragen staking op het Caribische eiland.

„Wij menen dat een algehele staking op dit moment het enige middel is dat ons nog rest”, stelt voorzitter Charles Marcelina per brief. 
Strijdpunt is een forse korting op de pensioenen van zo’n vierduizend ambtenaren op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. 
De Nederlandse regering weigert die korting te herzien


Vorige week dreigde Marcelina al dat ook Nederlandse toeristen en BN-ers met een tweede huisje op het tropische eiland de acties zouden gaan voelen. De kans bestaat namelijk dat ook het vliegveld van Bonaire vandaag de lichten dooft.

„Bij een algemene staking zal ook het personeel van de vliegtoren, douanebeambten en politieagenten het werk neerleggen”, stelde Mercelina vorige week. Hij is zowel voorzitter van de politiebond NAPB als van de vakcentrale USIBO. Mercelina erkende dat juist de internationale luchthaven een „strategisch punt” is om Den Haag eindelijk tot luisteren te dwingen.

Al deze maand krijgen de Caribisch-Nederlandse ambtenaren een korting van hun pensioen voor de kiezen: 3,5 procent. Daarna gaat er volgend jaar nog eens 12 procent af. „Dit is voor ons onacceptabel”, vertelt Mercelina. „En we eisen niks raars. Alleen maar dat we meer tijd krijgen van minister Plasterk (Koninkrijksrelaties) voor extra overleg.”

Het Pensioenfonds Caribisch Nederland (PCN) heeft een dekkingsgraad van slechts 77 procent en een kapitaaltekort van honderd miljoen dollar. 
Volgens Usibo, de vereniging van bonden voor overheidspersoneel, onderwijs en zorg komt dat doordat Nederland te weinig geld heeft gestort. 
Nu het fonds onder strengere eisen van de Nederlandsche Bank valt, moet er ineens geld bij.