Drinkbaar zeewater?

Wist je dat het kraanwater op Bonaire gewonnen wordt uit zeewater? Dit water is ontzettend puur, smaakt prima en is volledig veilig om te drinken. 

Water te kort

Drinkbaar water uit de kraan wordt in Nederland vaak als iets vanzelfsprekend gezien. Maar voor het grootste deel van de wereld is dit niet het geval. Dit gold ook lange tijd voor Bonaire. Het eiland was eeuwenlang afhankelijk van alleen regenwater en putwater. Maar omdat er niet veel neerslag valt per jaar, het eiland geen natuurlijke zoetwaterbronnen heeft en de bevolking bleef (blijft) groeien, ontstond er in de jaren ’60 van de vorige eeuw een waterschaarste. Sindsdien wordt het drinkwater uit zeewater gewonnen. 

Omgekeerde osmose

Dit wordt gedaan via een methode die omgekeerde osmose heet. Het zeewater wordt onder hoge druk door verschillende membranen geperst. Onzuiverheden worden er zo uit gefilterd. Hoe meer het water gefilterd wordt, hoe zuiverder het wordt. Dit pure water is alleen nog niet drinkbaar en omdat het aan wettelijke eisen moet voldoen, wordt het water nog nabehandeld. Er worden onder andere mineralen toegevoegd, zoals calcium. Op de website van WEB (producent en leverancier van het drinkwater op Bonaire) wordt gezegd dat het water een totale hardheid van rond 50 mg/l ofwel 2.8 Duitse Hardheid graden. Dit betekent dat het water erg zacht is, veel zachter dan wat er uit de kraan in Nederland komt. Dit verschil merk je aan je huid en haar. En misschien was het je al opgevallen in de keuken en/ of badkamer van je vakantiewoning: op Bonaire heb je minder last van kalkaanslag.

Flessen kopen niet nodig

Als je op vakantie bent op Bonaire is water drinken uit de kraan voordeliger voor je portemonnee en helpt tegelijkertijd ook het milieu. Maar omdat sommige culturen van huis uit hebben geleerd dat water uit de kraan niet te vertrouwen is