Een feest dat je niet mag missen: Carnaval op Bonaire

Een van de meest unieke festiviteiten die je niet mag missen op het eiland is Carnaval. Carnaval (karnaval) op Bonaire is anders dan hoe het in Nederland gevierd wordt.

Carnaval op de ABC eilanden lijkt meer op het carnival dat je ziet in Zuid Amerika, zoals in Brazilië. Optochten met swingende muziek, dansende mensen, felle kleuren, grote veren, strakke pakjes, glitters en andere spectaculaire versieringen. 

Tumba

Het feest start al in januari met verschillende feestjes, zoals de Tumba feesten. Tumba is een muziek- en dansstijl die erg populair is tijdens de carnavalsperiode op Curaçao en Bonaire. De muziek heeft een Afrikaanse oorsprong, maar in de loop van tijd heeft het veel invloeden gehad vanuit de Latijns Amerikaanse muziek, zoals Merengue. Het is vrolijk, nodigt uit tot dansen en brengt mensen samen. 

Parades

Het feest is niet alleen voor volwassen, kinderen en tieners hebben ook zo hun eigen feesten. Er is zelfs een speciale tienerparade, welke dit jaar op vrijdag 21 februari 2020 valt en start om 20:00 uur in Playa (het centrum). De twee hoogtepunten van carnaval volgen de dagen erna: de grote parades (Marcha Grandi) in Rincon op zaterdag en de parade in Playa op zondag. Beide parades starten ongeveer rond 15:00 uur. Wanneer de parades afgelopen zijn, gaat het feest op straat gewoon verder bij verschillende horecagelegenheden of rond de vele eet- en drinktentjes die speciaal voor carnaval zijn opgetuigd. 

Traditionele verbranding

Carnaval wordt op de dinsdag afgesloten met een laatste parade in de avond, die dezelfde route volgt als de eerdere parades. Het feest eindigt rond middernacht in het stadion met de traditionele verbranding van Koning Momo, een pop van stro. Koning Momo staat symbool voor zonde, onvruchtbaarheid en ongeluk, elementen die eerst moeten verdwijnen voordat de periode van het vasten kan beginnen.

Felis Karnaval!