Kort tripje langs de oostkust

Het is weer tijd voor een kleine tour! Dit keer gaan we langs een deel van de oostkust, waar je inscripties kunt vinden van een van de eerste inwoners van Bonaire. 

Dit tourtje is ideaal om te laten aansluiten als je uit Rincon komt rijden richting centrum. Zorg dat je een comfortabele auto hebt gehuurd! 

Ruige oosten

Waar aan de westkust de heldere blauwe zee rustig op en neer deint, beukt in de oostkust de zee tegen de rotsen. Om die reden is het niet aan te raden om aan deze kant van het eiland het water in te gaan. Ondanks dat maakt dit de oostkust niet minder mooi of interessant. Het landschap is totaal anders dan op de rest van Bonaire en geeft bijna een gevoel van een soort Wilde Westen met oranje, rood zand. Je zult merken dat er hier niet veel meer begroeiing is dan struiken en cactussen. De ABC eilanden hebben het geluk zich niet in het orkaangebied te bevinden. Daartegenover staat dat Bonaire ook minder tropische en weelderige natuur heeft, vergeleken met de rest van het Caribisch gebied. 

Arawak indianen

De eerste bewoners van Bonaire waren de Caiquetio (Arawak) indianen en op verschillende plekken op het eiland hebben ze rotstekeningen achtergelaten. Men vermoedt dat deze inscripties rond 1000 - 1100 v. Chr. zijn gemaakt. Ondanks dat de tekeningen onderzocht zijn, is de betekenis ervan nog niet ontcijferd. De best bewaarde inscripties zijn te vinden bij Boca Onima, een inham aan de oostkust. Langs de weg vanuit Rincon staat er links aan de weg een bord waar dit wordt aangegeven (nog voor Kunuku Arawak, replica van een grote indianentent). Volg vervolgens de zandweg en de borden, om uit te komen bij de rotswand met de inscripties. Om de kwetsbare tekeningen te beschermen zijn er hekken geplaatst. Het is mogelijk om nog een klein stukje door te lopen en de rotswand te volgen, om een idee te krijgen van de voormalige grotten.