rondje zuid deel 2

Vorige week   waren we gestart met het verkennen van het zuidelijke gedeelte van Bonaire. We blijven de weg volgen en komen al gauw aan bij de Witte Pan (een wit gekleurde obelisk) met de witte slavenhuisjes. 

Tijdens de slavernij woonde de slaven met hun families in Rincon, maar werkten in de zoutpannen. Om in het zuiden te komen moesten ze urenlang door de hitte lopen. In 1850 werden daarom de slavenhuisjes gebouwd, zodat de slaven niet elke dag heen en weer hoefde te gaan. Dit was 13 jaar voordat de slavernij in 1863 op de Antillen werd afgeschaft. Men zegt dat per huisje 8 slaven sliepen. De huisjes zijn echter zo klein dat je je kunt voorstellen dat liggen geen optie was, alleen maar zitten. Bij de slavenhuisjes staat een bord met meer informatie over de geschiedenis.

We rijden verder naar Atlantis Beach, ook wel het kitestrand genoemd. Omdat er bijna het hele jaar door de oostelijke passaatwind waait over het eiland zijn watersporten als wind- en kitesurfen erg populair. De kitesurfers hebben hun eigen strand op Atlantis Beach en windsurfers bij Lac Bay (Sorobon), zodat ze elkaar niet in de weg komen te zitten. Op het kitestrand bevinden zich ook kitesurfscholen, waar je lessen kunt volgen, materiaal kunt huren of gewoon kunt relaxen en mensen ontmoeten.

Direct na Atlantic Beach volgt een lange strook strand dat Vista Blue wordt genoemd. Dit is een van de weinige plekken op Bonaire waar je lekker over het strand kunt slenteren langs de kust. Ook kun je hier prima een dagje aan zee vertoeven. Er zijn een aantal openingen in de rotsen waar je makkelijker de zee in kunt om te zwemmen of snorkelen. 

We volgen de weg weer verder, richting de oudste vuurtoren van Bonaire. Lees volgende week meer!