rondje zuid deel 3

Het zuidelijke gedeelte van Bonaire lijkt plat en kaal, toch is er veel te zien en beleven. Vorige week hebben we o.a. de slavenhuisjes bezocht. Bijna op de zuidelijkste punt van het eiland is nog een groep van slavenhuisjes te vinden, bij de Oranje Pan. Wanneer je dit punt voorbij bent zal je merken dat de wind van de andere kant waait en de zee ruiger is geworden.

Aan deze kant van het eiland staat de oudste vuurtoren (1838) van Bonaire. De vuurtoren is nog actief en werkt op zonne-energie. 

Blijf de weg volgen, maar vergeet niet om af en toe uit te stappen. Met grote kans zul je onderweg namelijk ook flamingo’s tegenkomen. Of loop het koraalstrand richting de zee op om even lekker flink uit te waaien. Als je de weg helemaal tot het einde afrijdt kom je uiteindelijk bij een T-splitsing uit. Linksaf ga je terug naar Belnem. Rechtdoor/ rechts kom je aan bij Sorobon, een van de mooiste plekken van het eiland. 

Bij Sorobon worden de woeste golven van open zee door een natuurlijk rif tegengehouden. Hierdoor is een ondiepe baai ontstaan met kraakhelder azuurblauw water. Door deze omstandigheden is Sorobon de perfecte locatie om te windsurfen. Er wordt zelfs gezegd dat dit de beste plek ter wereld is om te leren windsurfen, je stapt namelijk zo weer je plank op als je eraf bent gevallen. Niet voor niets telt Bonaire meervoudige wereldkampioenen in windsurfen. Neem windsurflessen of huur je materiaal bij Jibe City, Bonaire windsurf Place of de Frans Paradise. Plof neer op een van de gratis strandbedjes bij de Hangout Beachbar en zie de windsurfers voorbij varen. Bij de buren kun je tegen betaling gebruik maken van de strandbedjes.

Er zijn twee wegen die je terugbrengen het centrum: Kaya IR Randolph Statius van Esp (of in de volksmond ‘rechte weg naar Sorobon’) of de Kaminda Sorobon. En zo heb je een rondje zuid gereden!